Translate

16 Ocak 2013 Çarşamba

15 Ocak 2013 Salı

Kıymalı Şehriye Çorbası

 
 


Eminim şehriye çorbasını bilmeyen yoktur ama hem benim çocukluktan beri en sevdiğim çorba oluşu hem de çocuklarımın da yapacağımı duyduğu an "yeaaaaay! diye  çığlık attıkları bu çorbanın tarifini de yazmadan geçemeyeceğim.

Malzemeler:
100 gr kıyma
2 sivri biber
1/2 kırmızı dolmalık biber
2 domates
2 su bardağı şehriye
12 bardak su
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Arzuya göre tuz
1/2 çay kaşığı acı kırmızı biber
1/2 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı dolusu kuru nane
3-4 dal maydanoz

 Yapılışı:
Bir tencereye yağı koyup küçük doğranmış biberleri yumuşayana  kadar kavurun. Kıymayı ilave edip suyunu salıp sonra iyice çekene kadar kavurmaya devam edin. Naneyi de aroması iyice karışması için ilave edip bir iki dakika kavurun. Suyu çıkacak kadar ince rendelenmiş domatesleri, tuzu, kırmızı ve karabiberi ekleyip 12 bardak kaynar suyu ilave edin. Bu karışım tam kaynayınca 2 bardak şehriyeyi içine atıp bir defa karıştırın. Şehriyeler hafif dirice kalana kadar (Al dente) pişirip ateşten alın. Ince doğranmış maydanozu da ekleyip karıştırın. Bir dilim limon ve kızarmış ekmekle servis yapın.

Yumurtalı Patates Kavurması

Malzemeler:
5 patates
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kuru soğan
2 sivri biber
1/2 kırmızı dolmalık biber
2 yumurta
Arzuya göre tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
2-3 dal maydanoz

 Yapılışı:
Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve küçük küp şeklinde doğrayın. Soğanı, yeşil ve kırmızı biberleri de ince olarak doğrayıp içerisinde 4 kaşık sıvı yağ olan tavada kavurun. Patatesleri tuzu karabiber ve pul biberi de ilave edip biraz da birlikte kavurun. Üzerine iki yumurtayı kırıp hiç karıştırmadan 2 dakika pişmesini bekleyin sonra hepsini karıştırarak pişmiş yumurtanın küçük parçalar halinde patateslere karışmasını sağlayın. Ateşten alıp servis tabağına koyup soğuduktan sonra doğranmış maydanoz ile süsleyerek servis yapın.

14 Ocak 2013 Pazartesi

Kiymali Pogaca

 
Hamur malzemeleri:
 4.5 su bardagi un
250 gr tereyagi ve sivi yag karisimi (yari yariya)
 1+1/5 dolu yemek kasigi kuru maya (20 gr) 2 yumurta
2+2/3 tatli kasigi seker
 2 cay kasigi tuz
3/4 su bardagi ilik sut
 uzerine surmek icin 1 yumurta sarisi

Ic malzemeleri ve yapilisi:
 150 gr kiyma
2 yemek kasigi sivi yag
1 cay kasigi karabiber
1 cay kasigi kirmizi biber
1 cay kasigi salca
1/2 cay kasigi tuz
1 avuc dogranmis maydanoz

Sivi yagin icinde kiymayi suyunu salip ta yine cekene kadar kavurun. Baharatlari, tuzu ve salcayi ilave edip atesten alin. Ince dogranmis maydanozlari da ilave edip karistirin.

Yapilisi: Unu derin bir kaba koyup ortasini cukur gibi acin, buraya ilik sut, seker ve mayayi koyup elinizle maya eriyene kadar karistirin. Sonra diger hamur malzemelerini de ilave edip yogurun, uzerini kapatip 1.5 saat mayalandirmaya birakin. Hamur iki kati hacmine ulasinca, yumurta buyuklugunde parcalar bolerek merdaneyle avuc buyuklugunde acip ortasina ic malzemesinden koyup diger yarisini yarim daire seklinde uzerine kapatin, kenarlarini hafifce bastirin. Yaglanmis tepsiye dizip tepsi mayalanmasi icin 20 dakika daha bekletin. Sonra uzerine yumurta sarisini surerek 2oo derece isitilmis firina surun.

Thai sarı curry tavuk

Thailand tatilimdeki tatlari evimde de yaratmak istedim ve bu cok pratik yemegi kesfettim. Buzlukta her zaman tavuk ve de kilerimde birkac kavanoz yellow curry sosu ve konserve hindistan cevizi bulunduruyorum. Yemek yapmaya zamanim ve enerjim olmadigi gunlerde sihirli bir ziyafete donusuyor bu malzemeler. Normalde curry baharatini evde yapmak cok fazla sayida baharati alip karistirmayi gerektiriyor. Bu sekilde yapmak isterseniz diger tavuk curry tarifimi uygulayabilirsiniz. Ama bu tarif hazir yellow curry sosu ve bir kutu (400 ml) hindistan cevizi sutuyle yapiliyor.
Malzemeler:
500 gr tavuk but eti
3 yemek kasigi sivi yag
4 yemek kasigi dolusu yellow curry sosu
400 ml hindistan cevizi sutu
3-4 dal kisnis (coriander)
 Yapilisi:
Tavuklari kucuk kup seklinde dograyin. Sivi yagin icinde suyunu salip yine cekene kadar kavurun. Sosu ve hindistan cevizi sutunu ilave edip karistirin, 10 dakika orta hararetli ateste kapagi kapali olarak pisirin. Kisnis yapraklari ve pirinc pilavi ile servis yapin.


13 Ocak 2013 Pazar

Oglumun 11. dogum gunu partisi

 
Canim oglum Koray'a 11. dogum gununde cok uzun ve mutlu yillar dileklerimle...

Oglum Koray'in dogum gununu kutlamak hem de bunu bahane bilerek arkadaslarimizla bir araya gelip, sohbetler esliginde paylasimlar icin hazirladigim sofradan goruntuler...Tarifi olan cesitler benim yaptiklarim olmakla beraber, arkadaslarimin yaptiklari cesitleri kendi isimleriyle belirttim. Emegi gecen herkese cok tesekkurler.




 Peynir tabagi

 Kiymali pogaca (tarif, hamur isleri)

 Arkadasim Gulnaz'dan rosto sebzeli salata
 Arkadasim Yesim'den tavuk salatasi
 Arkadasim Gulnaz'dan fellah koftesi
 Yufka ekmek (tarif, ekmekler)
 Yumurtali patates kavurmasi (tarif, salatalar)
 Top kofte (tarif, kofteler)
 Un kurabiyesi (tarif, kurabiyeler)
 Kisir (tarif, salatalar)
 Thai tavuk curry (tarif, tavukyemekleri)                                   
               
                                        
Arkadasim Ozlem'den cevizli baklava











Arkadasim Bengu'den cup cakes, Benal'den mucver



Yesim'in Doğum Günü Pastasi



Bu pastam yas pasta olarak pastanelerde satilan pastalar gibi pandispanya ve kat aralarinda yagli krema kullanilarak yapiliyor. Yaklasik 30 kisiye yetecek boyutta olmasi icin iki kati malzemelerle yaptim. Keki pandispanya olarak bilinen yagsiz bir karisim, sadece 6 yemek kasigi sivi yag katiliyor. 14 yumurta sakin korkutmasin cunku kar haline getirildikten sonra hicbir yumurta tadi olmayan kremaya donusuyor. Cok ama cok lezzetli. Tarifimi bire bir uygularsaniz inanilmaz lezzette bir doğum günü pastası yapmiş olursunuz.

Pandispanya icin: 10 yumurta+4 yumurta sarisi
340 gr seker
bir fiske tuz
vanilya
260 gr un (2 su bardagi)
60 gr kakao (1/2 su bardagi)
6 yemek kasigi sivi yag
6 yemek kasigi sut

Ara kremasi:
200 gr tereyagi
125 gr kakao
bir fiske tuz
200 gr pudra sekeri
vanilya
200 ml krema

Kekin yapilisi:
Mikserle yumurtalari ve 4 yumurta sarisini, sekeri, tuzu ve vanilyayi beyaz ve kopuk gibi olana kadar cirpin. (Yaklasik 5-6 dakika.) Her tarafinin kati kopuk gibi bir krema kivamina gelmesi gerekiyor. Unu ve kakaoyu kagidin uzerine eleyin ve azar azar yumurta karisimina ekleyerek, yavas yavas cirpmadan tahta kasikla hamuru alttan uste getirerek karismasini saglayin. Bu asamada mikser kesinlikle kullanilmaz. Bu tur kek hamurunun ozelligi yagsiz sunger gibi olmasidir. Yag sadece ara kremasinda kullanilir. Tum kuru malzemeler iyice karistiktan sonra cok az ilitilmis (30 derece) sut ve sivi yag karisimi da ilave edilir. Yaglanmis ve yagli firin kagidi dosenmis kek kalibina dokulup, onceden isitilmis 200 derece firinda pisirilir. Bicak batirilip temiz cikiyorsa hamurdan kek pismis demektir. Bu sekilde hazirlanan keki ortadan iki yada uce ayirarak arasina ara kremasi surulur, bir kat kek, bir kat krema olmak uzere. Ara kremanin yapilisi: 200 gr oda isisindaki tereyagini karistirma kabina koyun, mikserle cirpmaya baslayin. Azar azar kakaoyu, tuzu, (kivam icin gerekli) pudra sekerini ve vanilyayi ilave edin, birlikte cirpin. Ayri bir kapta kremayi mikserle katilasana kadar cirpin. Yagli karisima katin ve kasikla karistirin. Kek katlarinin arasina surun. Ustunun cikolata sosu: 150 gr bitter cikolatayi 6 yemek kasigi sutle eriyene ve sadece ilik olana kadar karistirarak isitin. Hemen hazirladiginiz kekin uzerine dokup her tarafinin kaplanmasini saglayin. Buzdolabinda soguyup ust sosu katilasinca, krem santiyi mikserle cirparak, isterseniz bir kac damla gida boyasi kullanarak, krema torbasina doldurup istediginiz gibi susleyin.