Translate

13 Temmuz 2008 Pazar

Buche de Noel - Kutuk pastasi

(Buche de noel Fransiz geleneginde yilbasi icin yapilan bir pasta turu.) Pasta keki malzemeleri: 3/4 buyuk su bardagi veya cup un 1/2 tatli kasigi kabartma tozu 1/2 cay kasigi tuz 5 sarisi ve beyazi ayrilmis yumurta 1 buyuk su bardagi veya cup seker 1 tatli kasigi vanilya Cikolata sosu (uzeri icin): 1 buyuk su bardagi karelere bolunmus bitter cikolata 3/4 buyuk su bardagi krema (sut te olabilir, o zaman daha az sut kullanmaniz gerekir, 1/2 bardak yeterli sivi oldugu icin.) Ust dekorasyonu icin: 2 tatli kasigi kakao (elemek icin) 1 cay bardagi sutle birlikte mikserle cirpilmis krem santi 5-6 adet blueberries, cilek veya frambuaz Tas parcalari goruntusu icin dugme cikolatalar Cop agac kirigi goruntusu icin ince uzun kesilmis cikolata parcalari Kar altinda kalmis kesilmis bir agac kutugu gorunumunu elde etmek icin herkes kendi yaraticiligini kullanabilir. Fotografta ki meringueden yaptigim mantar dekorasyonu yapmak isterseniz mantar goruntusu icin yumusak beyaz sekerlemeler kullanip uzerine kakao serpip susleyebilirsiniz. Sirf meringue yapmak kek yapmak kadar zaman aldigi icin, meringue tarifimi de ekleyip tarifi cok kompleks bir duruma sokmak istemedim. Kekin yapilisi: Firini 180 derecede isitin. 4-5 cm kalinliginda genis dikdortgen bir firin tepsisini yaglayip, yagli kagit (baking paper) doseyin, kagidi da yaglayin. Un kabartma tozu ve tuzu bir kaba koyup karistirin. Yumurta sarilarini bir karistirma kabina hic beyaz karistirmadan koyup 1 cup sekerin 2/3'unu koyarak birlikte elektrikli mikserle yuksek ayarda 5 dakika katilasip acik sari renk alana kadar cirpin. Vanilyayi da ilave edip karisana kadar cirpin, bunu baska bir kaba aktarip mikseri yikayip kurulayin (temiz mikser cok onemli burada sarisi veya su karismayacak) bu kez de yumurtanin beyazini yuksek ayarda bembeyaz kopuk halini alana kadar cirpin. Kalan 1/3 cup sekeri de birer kasik azar azar ilave edin, biraz da oyle cirpin. Daha sonra beyaz kopugu yumurta sarisindan elde ettiginiz karisimin uzerine dokerek alttan uste dogru yavasca iki kremanin birbirine karismasini saglayin. (Bu asamada sakin mikser kullanmayin yoksa yumurtalar omlet karisimi gibi olur!) Bu sekilde hazirlanan arasina krema surulup pasta seklinde kullanilacak sponge kekler, diger adiyla pandispanya hep bu sekilde hazirlanir, hic yag kullanilmaz. Bir kasikla bu karisimi yagli kagidin uzerine dokup, tepsinin tabanini 1-2 cm incelikte kaplayacak sekilde yayin, duzleyin. Yaklasik 12 dakika cok kizarmadan alti ve kenarlari hafifce kizarana kadar pisirin. Firindan cikar cikmaz kagitla beraber keki tepsinden cikarin, temiz bir mutfak havlusunu islatin ve kagitli keki sicakken havlunun uzerine koyun. Kagit ve bezle beraber rulo seklinde sarin ve ic kremasini sureceginiz zamana kadar boylece sarili bekletin. Bir gece bu sekilde bekleyebilir, onceden yapmak isterseniz. Kirilmadan sarabilmek icin bu asama onemli. Tam kremeyi surmeden keki acip kremayi surup tekrar geri sarinca duzgun kirilmadan sarilmis bir silindir olur. Asagida tarif edilen kremayi soguk keke surup geri sardiktan sonra 2-3 saat buzdolabinda bekletin. Sonra cikarip iki kenardan acili bir sekide kalin tarafi 3 parmak kalinliginda olacak sekilde iki parca kesin. Birisini ortaya yakin kenara yapistirip digerini de kekin ustune yapistirip, kesik kisimlari disindaki her tarafini cikolata sosuyla kaplayin. Boylece budanmis bir kutuk goruntusu veriliyor. Krema malzemeleri ve yapilisi: 1 paket krem santi 1 + 1/2 cay kasigi nescafe Krem santiyi, icine nescafeyi koyup karistirdiginiz bir su bardagi sutle beraber mikserle katilasana kadar cirpin. Sogumus kekin uzerine surun. (Bu krema degisik sekillerde yapilabilir. Istediginiz tur bir kremayi sut ve unla muhallebi gibi pisirerek te yapabilirsiniz.) Bu pastanin dekorasyon kismi en zevkli yeri. Ister resimdeki gibi isterseniz degisik sekillerde suslenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarinizi duzenli olarak cevaplamaya calisacagim.