Translate

21 Ocak 2008 Pazartesi

Yesim'in vanilyali yas pastasi

Vanilyali pandispanya malzemeleri: (Yagsiz ve yumurtali bir pasta hamuru oldugundan ara kremali pastalar icin ideal) 6 yumurta 170 gr seker (1 su bardagindan 1 parmak eksik) 1 fiske tuz 1 cay kasigi limon kabugu rendesi 130 gr un (1 su bardagi) 30 gr misir unu 3 yemek kasigi sivi yag 3 yemek kasigi sut Ara kremasi: 2.5 su bardagi sut 1 su bardagi seker 3 corba kasigi un 1 paket vanilya (Butun krema malzemelerini telle karistirarak kaynama noktasina gelene kadar pisirip, sogumaya birakin.) Ust kremasi: Ben burada beyaz seker hamuru yaptim ama isterseniz, krem santi ve sutle de krema yapabilirsiniz. Seker hamuru: 1 corba kasigi toz jelatini 1 corba kasigi kaynar su ile karistirarak eritin. 2 corba kasigi glikozu da ilave edip karistirin. Bu karisimi bir karistirma kabina koyarak 250 gr katkisiz saf pudra sekeriyle karistirin ve yogurup hamur haline getirin. Merdaneyle pastanizi uzerini ve yanlarini kaplayacak sekilde acin ve uzerine serip fazlaliklarini yanlardan kesip hafif bastirarak duzleyin. Kenarlardan artan parcalari tekrar yuvarlayip bir kac damla gida boyasiyla renkli hamurlar elde edip istediginiz sekilde rakam, isim gibi suslemeler yapabilirsiniz. Diger ust kaplama yontemi: 1 paket krem santi 1 su bardagi soguk sut (Elektrikli mikserle santi ile soguk sutu katilasana kadar karistirin. Sogumus pastanin uzerine surerek kaplayin.Az miktarini ayirip birkac damla gida boyasiyla karistirip susleme sirasinda renkli susler yazilar yazabilirsiniz.) Pandispanyanin yapilisi: Elektrikli mikser ile yumurtalari, sekeri, tuzu, limon kabugu rendesi ve vanilyayi bembeyaz kopuk haline gelene kadar yaklasik 7-8 dakika karistirin. Unu, misir ununu uzerine eleyin ve ayni zamanda yavasca tahta kasikla birbirine karismasini saglayin. Unun iyice karistigina emin olun. (Bu asamada mikser kullanmayin yoksa beyaz kopuk tekrar sari yumurta karisimina donusur.)Yag ve sutu 30 derecede yani elinizi degince hissetmeyeceginiz ilikliga kadar isitin. Bu ilik sutlu suyu hamur karisimina ince ince dokerek tahta kasikla yavasca karistirin. 24 cm capinda kek kalibini yaglayip, yagli kagit doseyip tekrar yaglayin ve karisimi dokun. 200 derece isitilmis firinda 30 dakika pisirin. Eger cok fazla kizarmaya baslarsa 15 dakika sonra uzerini aliminyum folyoyla kapatip oyle pisirmeye devam edin. Hafif soguyunca keke yanlamasina bicakla iz yapip, bu izden iki kat yaptiginiz makara ipiyle baglar gibi yaparsaniz kek kolayca kata ayrilir. Pandispanyanin kalinligina gore 3 ya da 4 kata ayirabilirsiniz. Soguttugunuz kremayi ara katlarina doseyip, bir kek bir krema olarak devam edin. En uste ve yanlarada hazirladiginiz krem santiyi surun. (Bu kek aylarca buzlukta kremasiz olarak saklanabilir. Kullanacaginiz zaman buzluktan cikarip 2-3 kat arasi kesip krema surup cabucak yas pasta yapabilirsiniz.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarinizi duzenli olarak cevaplamaya calisacagim.