Translate

21 Ocak 2008 Pazartesi

Yesim'in sac ekmegi

Malzemeler: 1.5 su bardagi ilik su 2 yemek kasigi sivi yag 4 su bardagi un 1.5 tatli kasigi tuz 1 yemek kasigi kuru maya (Sac ekmegi ile yuvarlak ekmek tamamiyla ayni malzemelerden yapiliyor. Fakat pisirme usulu farkli oldugu icin cok ayri lezzetler cikiyor ortaya.) Yapilisi: Unun ortasini acip, suyla mayayi karistirarak erittikten sonra diger malzeleri de karistirarak hamuru iyice yogurun. Ekmek makinaniz varsa hamur yapma ayarinda hazirlayip mayalandirabilirsiniz. 1.5 saat ustu kapali mayalanip iki kati hacminde kabarinca, tezgahi unlayin ve hamuru 8 bezeye bolun. Her parcayi unlayarak merdaneyle tatli tabagi boyunda acip tekrar kenarlarini buzerek ortada birlestirin. Sonra tekrar ayni boyda bir kez daha acin. (Acilan hamuru boyle buzerek eski haline getirip bir kez daha acinca hamur aslinda iki kattan olusmus oluyor. Alttan isiyla piserken bu ara katina hava dolup kabarmasini sagliyor.)Tezgahin uzerinde actiginiz hamurlari yarim saat daha mayalanmaya birakin. Sac varsa onu isitip, yoksa benim yaptigim gibi teflon duz bir tavayi isitip hamurlarin once bir tarafini icine kabarip sisince de arka tarafini pisirin. Her hamuru bu sekilde pisirin. Hamurlarin uzerinin unlu olmasi gerekiyor bu sekilde pisirmek icin. Fazla isidan dolayi tavanin altinda kalan yanan unlari dokup. tavayi biraz sogutup ayni pisirme islemibi tekrarlayin. Teflon tavalari sicakken suya tutmayin uzun omurlu olmasi icin deniyor ama, benim sirf bu is icin kullandigim bir tavam var, o yuzden her pisirme sonrasi sogutma islemini soguk suya tutarak yapiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarinizi duzenli olarak cevaplamaya calisacagim.